A tanulmány szerepe az egyediség

Vitruvius tanulmány
Vitruvius tanulmány

Ha valaki a tanulmány szót hallja, akkor legtöbbször egy olyan felfedezésre, munkára gondol, amelyik valami újat, egyedit takar. Ez egyik legismertebb tanulmány a Leonardi da Vinci által készített Vitruvius-tanulmány, amely mely az emberi test méretarányait mutatja be.

Ezt mindenképp mértani pontossággal teszi, ezáltal az egész kép egy elemzésnek hat. Azonos mértani arányokkal rendelkezik aranymetszés fogalma és természetesen a még a pentagramma is. Ezt tekintve nem árt tudni, hogy a da Vinci tanulmánya az időszámításunk előtti első században tevékenykedő Marcus Vitruvius Pollio utal.

Ennek a művésznek a legkiemelkedőbb műve a De architectura című építészeti kötet, mely mindenképp kimagasló fontossággal bír. Ebben a remek műben a szerző kifejti, hogy az építészet és a művészet is bizonyos szabályok és törvényszerűségek racionális módon ismerhetőek meg, és mindenekelőtt a test harmóniájára törekednek. A da Vinci féle tanulmány mai napig kimagasló fontossággal bír, és a napjainkban is sokan elemzik és próbálják megfejteni a titkát.

print