Ezüstérmes lett az MKB-MVM Veszprém a Bajnokok Ligájában

 

A Veszrém sokáig menetelt
A Veszrém sokáig menetelt

Hatalmas bravúrt hajtott végre a veszprémi csapat, mert sikeresen bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol aztán vereséget szenvedett a Barcelona csapatától. Nagy eredménynek mondható a veszprémiek végső helyezése, hiszen utoljára 2002-ben sikerült magyar csapatnak döntőbe jutni, akkor szintén nekik sikerült. Ahogyan akkor, úgy most sem sikerült győzni, ám a kitűzött célt teljesítették, a szisztematikus munka észrevehető, hiszen évről évre jobb teljesítményt mutatnak, és egyre tovább jutnak. Azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy megnyerik a négyes döntő első meccsét, vagyis bejutnak a döntőbe – ez sikerült is.

 

Read More

Pókinvázió van Ausztráliában

 

Ellepték a pókok az ausztrál farmokat Kép forrása: dpa Picture-Alliance/AFP/Romain Fellens
Ellepték a pókok az ausztrál farmokat
Kép forrása: dpa Picture-Alliance/AFP/Romain Fellens

Érdekes jelenséget észleltek Ausztráliában, hiszen hatalmas mennyiségű pók hullott alá az égből, amely meglepte a helyieket. A hatalmas mennyiségű pók megjelenése valóban fura jelenség, ám nem annyira ritka, mint azt először gondolnánk – mondják a szakemberek. Az ausztráliai Suthern Tablelands környékén milliónyi kisméretű pók szántja be a levegőt, valamint takarja el a mezőket. Nagy területen vannak jelen az ezüstösen csillogó pókfonalak, amelyet cérnametéltnek vagy aranyhajnak neveznek a helybéliek, ezt Magyarországon ökörnyálnak hívják.

Read More

Az ébrenmaradás eddig soha nem ismert trükkjei

 

Trükkök az ébren maradásra
Trükkök az ébren maradásra

A rendszeres alvásnál nincs is fontosabb, hiszen ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, egészséges életünk legyen, ám mindig akadnak kivételek, amikor nincs lehetőségünk arra, hogy nyugodtan tudjunk pihenni. Az álmatlanság leküzdése nem nehéz feladat. Sokan kólát vagy kávét isznak, pedig ez csak ideiglenesen pörget fel, ha felhasználtuk az energiaadagunkat, akkor még fáradtabbak leszünk. Néhány egyszerű trükkel viszont nagyon ügyesen magunkhoz tudunk térni, igazi frissítőként használhatjuk őket. Okvetlen szerezzünk be borsmentaolajt.

Read More

A kínaiak Franciaország előtt járnak a borászatban

 

A kínai borászat óriásit fejlődött
A kínai borászat óriásit fejlődött

Folyamatosan jelennek meg olyan hírek, hogy Kína valamilyen területen elsővé vált, azonban az olyan archaikus területeken, mint a borászat eléggé furcsán hangzik, hogy már Franciaországot is megelőzte az ázsiai ország. Kínában minden adottság megvan a borászathoz, hiszen a hatalmas országban rengeteg terület felel meg úgy földrajzilag, mint időjárás szempontjából. Ez ahhoz vezetett, hogy a korábbi évtizedekben hatalmas összegeket fektettek a szőlészetbe, így az ágazat hihetetlen mértékű növekedésnek indult.

Read More

Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol? – 2. rész

 

Az alkohol lebomlása változó
Az alkohol lebomlása nem egységes

A szakemberek véleménye az alkohol bomlását elősegítő népi módszerekről egyértelműen az, hogy aki vezetni akar, ilyen módszerek után se tegye. Vannak olyan módszerek, amelyek lassítják a felszívódást, mint például a zsírok vagy a tömött gyomor, ám az alkohol nem fog emiatt kiürülni a szervezetből. Ezek a módszerek azoknak hatásosak, akik szeretnének sokat inni, például ünnepi családlátogatáskor, egyetlen rokont sem szeretnének kihagyni, így nem akarnak már 2-3 pohárka után túlságosan megrészegedni. A véralkohol szintet ezrelékben fejezik ki, ebből tudhatjuk meg azt, hogy egy liter vérben, vagyis ezer milliliterben hány ezrelék etil alkohol van.

Read More

Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol? – 1. rész

 

Aki alkoholt iszik, ne vezessen!
Aki alkoholt iszik, ne vezessen!

A sofőrökben egy gyakran felmerülő kérdés az, hogy mennyi idő alatt bomlik fel a szervezetben az alkohol, hiszen senki nem szeretne a befolyása alatt vezetni, sokan mégis megteszik akaratlanul is. Főleg ünnepek környékén merül fel a kérdés, amikor még azok is megisznak egy-egy pohárkával, akik nem szoktak inni máskor. Kockáztatni senki sem szeretne, azonban a szonda még akkor is kimutatja, hogy alkohol befolyása alatt vagyunk, ha keveset ittunk, így figyelni kell erre. Az alkohol lebomlásával kapcsolatban számos tévhit terjeng, különböző ellenszerekről, módszerekről, amelyek segítségével gyorsabban ülhetünk majd a kormányhoz.

Read More

Elefántokat mészároltak őseink

 

Elefántokat is fogyaszthattak az emberek
Elefántokat is fogyaszthattak az emberek

Közel félmillió éves leletekre bukkantak izraeli régészek, amelyeken elefántzsír nyomait fedezték fel. A leletek alapján úgy tűnik, hogy kb. félmillió évvel ezelőtt, a korai emberek elefántokat ejtettek el, majd dolgoztak fel, mindezt kőeszközök segítségével tették. Az antropológusok eddig is azon a véleményen voltak, hogy az ősember a paleolitikum korszakában pattintott kőeszközök segítségével fejtette le az állatok izmait, zsírszöveteit, valamint a csontvelő kinyerése céljából is felhasználták. Azonban eddig a pillanatig valódi bizonyíték nem volt erre.

Read More

Titokzatos múmiákat találtak Mexikóban

 

Titokzatos múmiákra bukkantak (kép forrása: origo,hu)
Titokzatos múmiákra bukkantak
(kép forrása: origo,hu)

Mexikó legmagasabb hegycsúcsa számos titkot rejt magában. Nemrég alpinisták bukkantak rá ezek közül néhányra. A Pico de Orizaba az ország legmagasabb pontja, ami rendkívül veszélyes utazási cél, még a jól képzett hegymászók számára is. Március elején két teljesen megfagyott és mumifikálódott emberi tetemre bukkantak rá a nagy magasságban. A hatóságok úgy gondolják, hogy azok maradványairól lehet szó, akik 55 éve tűntek el, egy lavina lezúdulását követően, ám akkor három ember tűnt el.

 

Read More

A hegedű alakját véletlen hibák alakíthatták ki

 

A hegedű alakját kutatták
A hegedű alakját kutatták

A hangszerkészítő mesterek mindig nagy figyelemmel és élvezettel készítik el a hegedűket, ez korábban is így volt, azonban akarva-akaratlanul néha vétenek ők is kisebb hibákat. A hangszer testén található f-lyuk fokozatos kialakulását is ennek köszönhetjük, erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók. A 10. és 18. század között számos változáson ment át ez a rész, állapították meg a MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói, valamint a bostoni Borth Bennet Street School hegedűkészítői.

 

Read More

Weöres Sándor versrészlete mehet a Holdra

 

Kitűnő versrészlet győzött
Kitűnő versrészlet győzött

„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.” – Weöres Sándor híres versrészlete nyerte a szavazást, amely célja az volt, hogy milyen verset vigyen fel a Puli űrszonda a Holdra, amennyiben megnyeri a pályázatot. A versrészlet a költő Szembe-fordított tükrök című művéből származik, ez az egyik legnépszerűbb részlet a Weöres-versekből. A versenyt a Kultúrpart bonyolította le, a magyar portálon amiatt volt ilyen verseny, hogy kiderüljön, amennyiben a Puli Space Technologies által fejlesztett űrszonda megnyeri a pályázatot, milyen magyar verset vigyen magával a Holdra. Rengeteg verset és versrészletet küldtek be a portál olvasói, amelyek közül a szakmai zsűri kiválasztott 15 olyat, amit a legjobbaknak találtak.

Read More

Napokig videojátékozott, mielőtt meghalt

 

Videojáték közben halt meg
Videojáték közben halt meg

Tajvanban még mindig nagy népszerűségnek örvendenek az internetkávézók, olyannyira, hogy sok esetben napokon keresztül játszanak a videojátékokkal a gamerek. A 32 éves Hszie nevezetű személy három napig, pihenés, megállás nélkül játszott a videojátékokkal egy internetkávézóban, ami után meghalt. Azonban a többi játékos észre sem vette, így órákon át volt halott, miközben ők játszottak. Január 8-án érkezett a férfi a kávézóba, majd január 10-én, reggel 10-kor fedezték fel, hogy már nem él, a mentők pedig már nem tudtak segíteni rajta. Read More

Fiatal krátert azonosítottak a Marson

 

Új kráter a Marson
Új kráter a Marson

A Mars felszínén rengeteg kráter található főleg a déli részen, azonban ezek nagy része ősi becsapódás emlékeit őrzik. A legnagyobb részük közvetlenül a Naprendszer születését követően alakult ki, amikor is beszélhetünk egy úgynevezett becsapódási korszakról, ugyanis ezek folyamatosak voltak. Ezt az időszakot 3,8-4 milliárd évvel ezelőttre teszik a szakemberek. Például a Hold legtöbb krátere is ebben az időszakban keletkezett, a Földön pedig gyakorlatilag már semmi nem maradt fent ezekből az ősi kráterekből, ami leginkább a lemez tektonikai folyamatoknak, valamint a folyamatos eróziónak köszönhető. Read More

Népszerűek a hazai turkálók!

Turkáló
Turkáló

Kedveli a csinos ruhákat, és előszeretettel válogat a szaküzletek kínálatában? Egyes bevásárlóközpontok árati látva gyakran visszatorpatnunk, hiszen több tízezer forint sem elég sok esetben arra, hogy egy szettet összeállítsunk. De akkor mégis hogyan oldható meg az ízléses, minőségi, stílusos öltözködés? A hazánkban egyre nagyobb számban elszaporodó turkálók erre a célra a legjobb választásnak bizonyulnak, hiszen nem túlzás azt állítani, hogy fillérekből kihozható az öltözködés segítségükkel. Ehhez természetesen a jóízlés nélkülözhetetlen, hiszen valljuk be, nem mindegy melyik ruhadarabokat, milyenekkel társítjuk szín, stílus, méret, és minták kapcsán. Nem kell ahhoz azonban stylist-nak lenni, hogy jónéhány csinos darabbal gazdagodjunk hazatérve a turkálókból. Read More

Idén is sikeres a Szép kártya

Magyarország forrás: www.utazas-ajanlat.hu
Magyarország
forrás: www.utazas-ajanlat.hu

A nyár vége felé járva nem csak az egyes idegenforgalmi régiók keresettsége kerül mérlegre, hanem az olyan lehetőségek is, mint amilyeneket a Széchenyi Pihenőkártya nyújt a munkavállalóknak. Abban az esetben, ha Ön is azon szerencsések közé tartozik, akik cafeteria elemként a plasztikkártya alszámláinak örvendhetnek, minden bizonnyal a nyári időszakban sokat költött a kártya terhére.

Nem véletlen, hogy a rendszer létrejötte óta a csatlakozott vendéglátóhelyek és szállodák kiemelt népszerűségnek örvendenek. Idén nyárról is elmondható, hogy azok az apartmanok, vendégházak, szállodák, amelyek elfogadják a Pihenőkártya adott alszámláját fizetőeszközként, sokkal nagyobb forgalmat bonyolítottak, mint az egyéb szálláshelyek. Read More

Lesz a Harry Potter könyveknek folytatása?

Harry Potter
Harry Potter

J.K.Rowling írónő neve minden fülnek ismerősen cseng, mert neki köszönhetjük a Harry Potter kalandokat, amelyek futótűzként járták be a világot és vettek le nagyon sok embert a lábukról.

Az írónő már kisgyermek korában imádta a fantasztikus történeteket és ő maga is szívesen talált ki ilyeneket kisebb testvéreinek. Anyagi problémákkal küzdött, amikor a Harry Potter könyvek első kötetét kiadták Angliában, 1997-ben és azóta beírta magát a világ leggazdagabb emberei közé. A könyvek sikerén felbuzdulva a megfilmesítési jogokat is megvásárolták és a siker hihetetlen méreteket öltött.

Hét évvel ezelőtt jelent meg a Potter-sorozat utolsó kötete és a napokban az írónő egy morzsányit elejtett az esetleges folytatásról saját honlapján.

Read More

Különös videó az állatok látásáról!

Mi, emberek hajlamosak vagyunk mindent magunkhoz, a mi képességeinkhez igazítani s nem törődni azzal, hogy bizony kismillió élőlény van a környezetünkben és ők teljesen másként érzékelik a világot.

Egy nagyszerű videó látott napvilágot, amelyben végre megtudhatjuk, hogy a különböző állatok hogyan látják a körülöttük lévő tárgyakat. Az emberek szeme rendkívül fejlett, de vannak állatok, amelyek még részletesebben látják a tárgyakat, esetleg a két szemet külön is mozgatni tudják.

Az emberekhez szívhez talán a kutyák vannak a legközelebb, tudnunk kell, hogy a barna, kék és sárga színeket látják a kis kedvencek, de emellett nagyon széles a perifériás látásuk. A macskákkal is hasonló a helyzet, ők is a sárga, barna és kék színeket ismerik fel, de tudjuk, hogy sötétben sokkal jobban látnak, mint az ember. Read More

Vigyázzon a Gmail használatával!

Gmail
Gmail

Egy újabb támadás az interneten, amely most a Gmail postafiókjaink ellen irányul, így fokozottan figyelni kell, hogy milyen leveleket is nyitunk meg. Nem csak a levelezéseink lehetnek veszélyben, hanem az összes tárolt anyag, amelyek a Drive-ban vannak. Az e-mailben minden esetben az szerepel, hogy túlléptük a rendelkezésünkre álló tárhelyet és ezért az e-mail fiókunkat felfüggesztik. Ennek elkerülése érdekében klikkeljünk a megadott linkre. Ezt semmiképpen NE tegyük!

Amikor a megadott linkre kattintunk, újra be kell jelentkezzünk és ezzel tulajdonképpen meg is adjuk az adatainkat a támadóknak, akiknek ez a céljuk.  Ezek után minden gond nélkül hozzáférnek a levelezéseinkhez és emellett a Google Drive-ban tárolt adatainkhoz, munkáinkhoz. Egyelőre még nem tudni, de előfordulhat, hogy az androidos Google Play áruházhoz is hozzáférnek az adathalászok. Read More

Hatalmas változásokat hozhat az olvadás

Föld
Föld

Lassan már mindenki tisztába van azzal, hogy az utóbbi időben rohamos olvadásnak indult a sarkkörök jégtakarója. A Föld déli féletekén lévő „jégdugó” egyre gyorsabban olvad és ennek hatására Ausztráliától délre hatalmas jégtömeg kerülhet az óceánba. A Potsdami Klímakutató Intézet egy tanulmányt jelentetett meg nemrégiben a Nature Climate Change című lapban, amelyben a tengerszint növekedéséről értekeztek.

A kutatások szerint az Antarktisz keleti felében húzódó Wilkes-medencében akkora mennyiségű jég van, hogy az elolvadása esetében akár három-négy métert is emelkedhet a tengerszint. Az eddigiekben a nyugati részek voltak előtérbe, hiszen ott volt megfigyelhető nagyobb méretű olvadás. Most azonban a sokkal nagyobb keleti részek is valószínűleg veszélyben vannak. Read More

Hatnapos fesztivál a Fővárosi Állatkertben

Föld-fesztivál
Föld-fesztivál

Április 22-e a Föld napja volt, Magyarországon is már 1990 óta rendezvények és ünnepség övezi ezt a napot. Több évtizedes múltra tekint vissza a kezdeményezés, ugyanis Denis Hayes egyetemi hallgató ötletén indult el a sikeres „sorozat” 1970-ben.

Ma is ugyanannyira aktuális a környezetvédelem, a bolygót érintő kérdések, hiszen a helyzet azóta sem javult, sőt, folyamatosan romlik. Sokkal komolyabb gondokkal kell szembenézni, mint a gazdasági problémák, csak ebben a nagy káoszban sokszor csak ezekkel foglalkozunk. A gazdasági válság kirobbanása után, mintha háttérbe szorultak volna a környezetvédelmi kérdések és mindenki csak a pénztárcáját félti.

A Fővárosi Állat és Növénykert is csatlakozott a Föld Napja ünnepségsorozathoz és egy hat napos rendezvénnyel várja az érdeklődőket. Read More

Koffeinnel az Alzheimer-kór ellen

Kávé
Kávé

Egyre különlegesebb kutatások eredményeit olvashatjuk a sajtóban, legutóbb a koffein hatását vizsgálták a német és francia kutatók. A mindennapokban sokan tapasztalják, hogy a koffein rövidtávon nagyszerűen elűzi a fáradtságot, álmosságot, de a legújabb eredmények szerint hosszútávon az Alzheimer-kór megelőzésében is jeleskedik. A Bonni Egyetem és a Lille-i Egyetem kutatói egereken végezték a kísérleteket, amelyek bizonyították, hogy a koffein megakadályozza a tau-fehérje lerakódását, amely az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős.

Ezekben a kutatásokban először jutottak a fent említett eredményre és ezeket az eredményeket a Neurobiology of Aging című online szaklapban publikálták. Read More

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás