Szeretne odafigyelni egészségére, és ezért figyelemmel követi a legfrissebb táplálkozási ajánlásokat? De biztos abban, hogy jó irányt választott saját magának? Míg korábban évtizedekig tartotta magát az a nézet, miszerint a növényi eredetű zsírok sokkal egészségesebbek, mint az állati eredetűek, mára fény derült rá, hogy talán ez valójában nem is így igaz.
Ha a hús helyett inkább zöldségeket fogyaszt, vagy rendszeresen az olajat választja a zsír helyett, most érdemes elgondolkodnia azon, hogy jól teszi-e mindezt. Kiderült ugyanis, hogy az egyensúly megtalálása sokkal fontosabb, mint egyes alapanyagok teljes mértékű kizárása az étrendből.
Az interneten kattintgatva a különféle diétával foglalkozó portálokon több száz diétás leírással találkozni, de rendszerint meggyőződhetünk arról, hogy minden táplálkozási ajánlásnak létezik kifejezetten az ellenkezője is. A kifejezetten zöldségeket és gyümölcsöket, valamint sajtot, tejterméket ajánló fogyókúrás módszerek mellett létezik az is, mely a húsokat részesíti előnyben, vagy éppen a tojás fogyasztásán alapul. Hasonlóan rájöttek arra is a szakemberek, hogy nem csak a „fehér méreg”, a kristálycukor emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, hanem a gyümölcsökben levő gyümölcscukor is.
Míg egy pohár vörösborról azt tartják, hogy egészséges naponta, addig kétségtelen, hogy a benne levő alkohol miatt az elhízáshoz jelentősen hozzájárul. Ami biztosan jó választásnak bizonyul egy 2013-as vizsgálat szerint is, az a mediterrán konyha követése, mely zsírszegény húsokat, növényi olajokat, és sok zöldséget használ a sütéshez-főzéshez. Mediterrán ételek fogyasztásával a stroke és az infarktus kockázata akár harminc százalékkal csökkenthető.