
Számos olyan ételalapanyagunk van, amit gyakran mellőzünk, pedig a diétás ételekben kifejezetten hasznos lenne. A hajdina a török hódoltság alatt került Európába. Származási helye Ázsia.
Bár rendszertanilag semmi köze a gabonafélékhez, felhasználása miatt mégis gyakran odasorolják. Magjából ugyanis kiváló liszt készíthető, amivel kiválhatók a búza és egyéb gabonalisztek, de nem ez a legjelentősebb tulajdonsága. Magas rosttartalma miatt, kiválóan tisztítja az emésztőrendszert.
Szinte minden tagját tartalmazza a B-vitamin csoportnak, ezért egyedülálló növény a hajdina, a maga nemében. Más vitaminok is megtalálhatóak benne, ezért a népi gyógyászatban is fontos szerepet tölt be. Elődeink a magas vérnyomás csökkentésére is alkalmazták. A hajdina lisztjét kenyér, péksütemény és egyéb étel elkészítésére is fel lehet használni.
A hántolt magokból is készíthetünk kását és más ételeket. Fogyasztásával kiválóan pótolhatjuk a szervezetünkből kiürült vitaminokat és a rostokat. A hajdina igen fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében.